Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/oazispvp/public_html/articles/index.php on line 5
МЕХАНІЗОВАНЕ ВИРОЩУВАННЯ ЧАСНИКУ - РЕКОМЕНДАЦІЇ

Статті

МЕХАНІЗОВАНЕ ВИРОЩУВАННЯ ЧАСНИКУ - РЕКОМЕНДАЦІЇ

   1. ПІДГОТОВКА НАСІННЯ ЧАСНИКУ ДО САДІННЯ

Перед подрібненням на зубки, часник слід добре просушити для якісного дроблення. Для цього часник поміщають в вентиляційні ящики або контейнери (дерев'яні або пластмасові) і встановлюють на 24 години в камери для сушки, нагнітаючи гаряче повітря при температурі до 35°С. За відсутності камер використовують будь-які інші системи, які можуть забезпечити інтенсивну циркуляцію гарячого повітря. В результаті, часник перед дробленням має бути абсолютно сухим як зовні, так і усередині. Просушений часник дробиться на зубки і калібрується безпосередньо перед садінням подрібнювальною калібрувальною лінією LIDE - S (до 400кг/година) або LIDE - B (до 1000 кг/годину). Для садіння відбираються в основному великі і середні зубки. Відкалібрований часник перед посадкою обов'язково обробляється фітосанітарним фунгіцидним розчином для попередження грибків і захворювань. Фітообробка проводиться відразу ж після дроблення. Для цього використовується апарат для фітосанітарної обробки TRATA - SEM. Дуже важливо, щоб прокаліброване і оброблене насіння не лежало довгий час до посіву, оскільки з кожним днем зберігання часник втрачає свої властивості і піддається швидкому враженню різними захворюваннями. Висаджується насіння зазвичай наступного дня після дроблення і фітообробки (максимум 10-12 годин після обробки).

2. СРОКИ І СХЕМА ПОСАДКИ

Період посадки: Вересень – грудень (в умовах Іспанії), залежно від сорту і регіону. Ранній китайський сорт – вересень/ жовтень, білий сорт – жовтень/ листопад і пізній ліловий іспанський сорт – листопад / грудень.

Глибина посадки: Глибина посадки до 4 - 6 см залежно від фракції насіння, клімат. умов і типу грунту.

Схема посадки: Розробку проекту по механізованому виробництву часнику слід починати з планування збирання, найкритичнішого і найвідповідальнішого етапу вирощування.

Інші роботи відносно термінів не дуже вимогливі і не створюють проблем для виконання. На посів, наприклад, ми можемо розраховувати на 20-30 днів тоді як збирання потрібно провести за 7- 10 днів. Тому весь процес вирощування потрібно розробляти і пристосовувати саме для ефективного збирання і саме методом збирання визначається схема посадки. Ідеальні умови для роботи збиральних машин – це посадка з міжряддям 45-50 см, однострочним рядком, спеціалізованими саджалками, що забезпечують регулярність глибини і лінійність посадки (дуже важливо для механізованого збирання).

Відстань між зубками в ряду не впливає на ефективність збиральних машин. Регулюючи відстань між рослинами в рядку, ми можемо підігнати загальну кількість рослин до необхідної нам кількості на 1 кв. м. Рекомендується простий однорядковий ряд. З технічного боку, ця схема дуже полегшує механізоване збирання, дозволяючи підібрати комбайн будь-якого типу. З агрономічного боку, така схема враховує індивідуальні потреби кожної рослини в освітленні, повітрі, вологості і просторі для росту, попереджує поширення захворювань, спрощує боротьбу з шкідниками і створює оптимальні умови для розвитку рослини для отримання якісного та великого продукту.

3. АДАПТАЦІЯ СОРТІВ

Часник це зимова овочева культура, холодостійка, яка добре укорінившись в змозі витримати низькі температури. Сорти, що вирощуються в Іспанії, використовуються в багатьох регіонах де розвинене часникове виробництво. У будь-якому випадку завжди потрібно збільшувати виробництво вже вирощуваних місцевий сортів, роблячи пробні посіви нових сортів на невеликих площах для вивчення їх адаптації і продуктивності в місцевих умовах.

4. МІЖРЯДНИЙ ОБРОБІТОК

У технологічній карті описуються найбільш поширені хвороби і шкідники. Вони різняться залежно від регіонів, при цьому в кожному регіоні існують свої дозволені засоби боротьби. Для боротьби з бур'янами використовуються як хімічні, так і механічні засоби (культиватори для міжрядного обробітку).

5. ЗБИРАННЯ

Для збирання використовуються два типи машин: збираючий часник в пучки і комбайн, що відокремлює бадилля:

- Бадиллєв'яжучий (ботвовяжучий) комбайн збирає і в'яже часник в пучки і викладає його валком на полі. Часник викладають так, щоб бадилля прикривало часник, захищаючи його від попадання прямих сонячних променів. При сухій і теплій погоді пучки залишають в полі на 7-10 днів для попередньої сушки. Після сушки, бадилля обрізують вручну на полі або на складі. Додатково підсушують і залишають на зберігання в провітрюваному місці під навісом. Альтернативно часник можна зберігати з бадиллям. Терміни зберігання варіюються від сорту і умов зберігання (близько 4-5 місяців). Цей тип комбайна рекомендується для початкового виробника, а також за відсутності сушильних установок і холодильних камер для зберігання. Є однорядний (продуктивність 1-1,5 га/день) і дворядний (2-2,5 га/день) комбайни.

- Бадиллєвідділяючий (ботвовідділяючий) комбайн - обрізає бадилля і укладає часник в мішки, які відразу ж відвозять на склад. На складі проводять попереднє чищення і сушку. Потім сортують і закладають на зберігання. Цей комбайн рекомендується використовувати за наявності сушильних установок і холодильних камер для забезпечення якісного і довгого зберігання. Є однорядна (1 – 1,5 га/день), 2-х рядна (2-2,5 га/день), 3–х і 4-х рядна (3 - 4 га/день) моделі. На початковому етапі рекомендується однорядна машина - із розрахунку 1 комбайн на кожні 15 га.

6. ПІСЛЯЗБИРАЛЬНИЙ ОБРОБІТОК ТА ЗБЕРІГАННЯ

На складі, спочатку проводять очищення за допомогою очисних столів (роликовий стіл - для первинного грубого очищення від землі і щітковий стіл - для ретельного кореневого очищення). Після цього часник відправляють на сушку. Сушать у відкритих скрізних ящиках.

Природна форма сушки часнику як з бадиллям так і без бадилля – це сушка на відкритому повітрі під навісом, уникаючи попадання прямих сонячних променів. Альтернативно для ефективнішої і швидшої сушки, часник підсушують в сушарках за допомогою вентиляційних систем, в режимі нагнітання або всмоктування природного повітря, проганяючи його через ящики з часником. Залежно від кліматичних умов а також в регіонах з підвищеною вологістю повітря, що нагнітається, підігрівають.

Після сушки зазвичай роблять повторне чищення, пропускаючи часник через роликовий і щітковий столи, потім часник сортують і складають в холодильну камеру. Зберігають при мінусовій температурі -3/-4 градуса. Якщо правильно витримані умови зберігання часник може зберігатися протягом року до наступного сезону. У міру продажу часник у необхідній кількості витягують з камери і обробляють до товарного вигляду вручну, підрізуючи коріння і знімаючи поверхневе лушпиння.

<< Повернутись назад


2012-05-20 17:00:04

 
© ПВП "ОАЗИС" 2011