Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/oazispvp/public_html/articles/index.php on line 5
Скільки коштує вирощування часнику

Статті

Скільки коштує вирощування часнику

   Джерело - http://www.online-agro.com/ua/publications/item_161/

Асоціація «Український часник» проводить семінари для овочівників, підкріплюючи свій заклик скористатися шансом для України — стати абсолютним світовим лідером з виробництва часнику протягом 5-8 найближчих років. На одному з таких семінарів в рамках виставки «Агрофорум 2011», Михайло Сорока, керівник проекту Асоціації «розклав по поличках» всі можливості часникарсва, вказавши на всі труднощі і помилки вирощування часнику, та відповів на численні запитання слухачів семінару.

Питання комерційної привабливості для виробника завжди стоїть на першому місці. За словами фахівця, витрати на виробництво часнику на одному гектарі (не включаючи вартість посадкового матеріалу) складе близько $ 4000. Вартість посадкового матеріалу варіюється в залежності від його типу. Традиційний спосіб посадки — зубковий, передбачає витрату від 2 до 4 тонн насіння на 1 га за ціною від 90 тис. до 200 тис. грн. на га. На витрату і вартість посадкового матеріалу впливає величина зубка (сортність).

Асоціація розробила і з успіхом практикує нову технологію вирощування часнику. Основою технології є посів часнику повітряними насінням і використовується для дворычного безвикопного циклу вирощування. Ціна повітряного насіння на 1 га складе 20 тис. грн. Керівник проекту зазначає, що бюджет 1 га посівів повітряними насінням в 5 разів дешевше, ніж при традиційній технології посадки зубковим способом. Крім того, 20—30 га посадки зубком — це величезні гроші.

До моменту збирання на полі працює 3-5 осіб навіть при посівах на 200 га. У боротьбі з бур'янами ручної праці використовується до 60%, якщо не використовується гербіцид. Розумне поєднання гербіцидів на ранніх стадіях і ручної праці дає рентабельність виробництва від 600 до 2000%.

Наступним найбільш актуальним питанням було питання врожайності, яку показує культура на українських полях і чинники, які мають на неї вплив.

По урожайності, показники українських виробників наближаються до іспанських — 8-12 тонн/га. Це середній показник по асоціації, говорить М. Сорока. Кращі показники врожайності в Західній Україні. А підшефне поле в Одеській області показало в цьому році врожайність часнику вирощеного повітряними насінням 27 тонн/га. Застосовуючи інтенсивні технології вирощування з використанням крапельного зрошення можна говорити про врожайність від 20 тонн/га.

Польські виробники, які відвідали демо-поле в Україні здивувалися густоті стояння посадки часнику — 700 тис. рослин на га. Це забезпечується українським чорноземом. В Іспанії часник вирощують практично на камені, де ростуть кактуси і оливки. Чиста гідропоніка — вода і хімія, які переносяться на продукт.

Найбільша помилка у прийнятті рішення вирощування часнику, що може служити стримуючим фактором — переоцінка своїх можливостей, не розрахувати свої сили. З моменту збирання врожаю та його переробки в сіточку, часник вимагає великої ручної праці. Переробка в сіточку — обрізка проходить вручну секатором або ножем. В Іспанії продуктивність на одну людину в день складає 50 кг. В Україні продуктивність вища — 150-200 кг на добу.

"Міцність" часнику залежить від вмісту сірки в грунті, яку українські грунти містять у великій кількості. Часник любить легкі грунти, суглинок, пісок, супесчанік. Коренева система часнику розвивається в діаметрі до 30 см і в глибину до 70 см. Це забезпечує інтенсивне використання мінеральних та органічних речовин із грунту. Однією органікою обійтися не можливо, тому, що це, по-перше, неконтрольовані підгодівлі, а по-друге, є небезпека внесення хвороб і грибків. Органіку ефективніше застосовувати під сидерат, під попередників або під пар. Чистота рядка (від бур'янів) досягається використанням гербіциду на ранніх стадіях.

Окремо слід назвати переваги вирощування часнику повітряними насінням, на які вказував М. Сорока:

— вирощування часнику вікористовуючи повітряне насіння дозволяє уникнути багатьох проблем і в першу чергу віруси, яких поки немає в повітряному насінні. Загрозу для ураження вірусом містять посіви поблизу лісистої та болотистої місцевості, де віруси розносяться комахами. Особливо гостро проблема може проявлятися в Білорусії та півночі України. Через два-три роки фермери приїздять в південні райони за новим посівним матеріалом. Посівний матеріал, вироблений на півдні України, не тільки часнику а й усієї овочевої групи — максимальної якості. Практично всі центральні російські інститути вирощують якісний посівний матеріал в Херсоні;

- явна перевага технології посіву повітряними насінням перед зубковим полягає в тому, що є можливість різко збільшити площі посіву з меншими витратами на виробництво, чого складніше досягти зубковим способом. Одного гектара маточного поля насіння достатньо для посіву площі 15 га;

— переваги технології вирощування часнику повітряними насінням особливо явні в ситуації, коли при заморозках від 60 до 100% посівів загинули, і виробникам знадобилося б 5-6 років для відновлення попереднього потенціалу продукції, що поставляється (обсягу вирощування).

<< Повернутись назад


2012-05-20 17:09:57

 
© ПВП "ОАЗИС" 2011