Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/oazispvp/public_html/news/index.php on line 5
Картопляна галузь в 2050 році: ставка на ГМО, глобальне потепління і нанотехнології!

Новини

Картопляна галузь в 2050 році: ставка на ГМО, глобальне потепління і нанотехнології!

    Джерело - www.potatoeurope.com

Антон Хаверкорт, експерт Міжнародного центру дослідження рослин (Plant Research International) з університету Вагенінгена (Нідерланди), упевнений, що через 40 років картопляна галузь у всьому світі впритул наблизиться до досконалості. А. Хаверкорт заявляє, що країнам з найбільш розвиненою картопляною індустрією до 2050 р. удасться вирішити практично всі основні проблеми галузі. Добитися цього удасться завдяки стрімкому розвитку технологій і, як не дивно, глобальній зміні клімату. «До 2050 р. концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягне від 380 ppm (см3/м3) до майже 600 ppm (см3/м3), - говорить Хаверкорт, - лише завдяки цьому врожайність картоплі виросте на 30%. Ці припущення вже підтверджені рядом експериментів».

Більш того, А. Хаверкорт вважає, що додаткові 20% зростання врожайності будуть досягнуті завдяки розширенню картопляного сезону: за рахунок глобального потепління посадка картоплі весною вироблятиметься набагато раніше, а пізня осінь дозволить відстрочити період прибирання.

Експерт упевнений, що картопляна галузь в світі не зможе розвиватися без втручання генної інженерії і нанотехнологій. «Вже через 40 років всі бактерійні і вірусні захворювання картоплі будуть успішно ліквідовані за допомогою генної інженерії, - заявляє Хаверкорт. – Це означає, що повністю відпаде необхідність у вживанні хімічних обробок грунту і рослин. Фермери зможуть успішно вирощувати насінну картоплю декількох репродукцій без втрати якості. До того ж практично будь-який фермер зможе без особливих зусиль забезпечувати себе високоякісним насінним матеріалом».

Розвиток інформаційних технологій дозволить своєчасно і безперешкодно проводити видалений моніторинг стану картопляних плантацій, вчасно визначати вогнище виникнення того або іншого захворювання і миттєво усувати його. За допомогою супутникового моніторингу контролюватиметься стан кожної бульби від стадії посадки до доставки до кінцевого споживача. Таким чином, учасники ринку зможуть повністю контролювати весь ланцюжок виробництва, зберігання і реалізації продукції.

А. Хаверкорт в своїх прогнозах особлива увага обертає на те, що протягом найближчих 40 років картопляна галузь впритул наблизиться до стану стійкого розвитку (sustainability), що означає гармонію між бізнесом, людиною і природою. Іншими словами, завдяки інноваційним технологіям фермери зможуть вести успішний бізнес по вирощуванню і реалізації картоплі, не забруднюючи довкілля і не погіршуючи стан грунту.

До того ж ринок картоплі наблизиться до стану досконалої конкуренції, при якій практично буде ліквідована монополія, а кожне порівняно невелике господарство займатиме певну частку ринку. При цьому ціни на картоплю залежатимуть виключно від збалансованості попиту і пропозиції.

Нагадаємо, що прогноз розвитку ринку картоплі і овочів борщового набору на найближчих 10 років в Україні, складений на основі інтерв'ю з експертами галузі і вивчення еволюції розвитку схожих за умовами ринків, буде представлений одним з провідних міжнародних експертів галузі під час п'ятої міжнародної конференції «Картопля і овочі України -2013"


<< Повернутись назад


2013-04-14 17:22:08

 
© ПВП "ОАЗИС" 2011